Assalammualaikum....selamat bersiaran ahad..ok hari nie kita belajar masak sup ekor dan kulit...hahh!!!kulit??yea kulit lembu la takkan kulit buaya kot...hihiihi...serius sebenarnya saya pun tak pernah masak dan makan kulit lembu nie tapi husband yg ajar...beria2 dia beli suruh buat sup campur ngan ekor...hmmmm nak tak nak buat ler jugak tapi bila dah buat sup tu rasa kulit tu macam kenyal2 dan sedap...anak2 pun suka...nampaknya bole la buat lagi len kali...
Bahan-bahannya :
1 kg ekor lembu
1 kg kulit lembu (direbus dahulu supaya lembut dan hiris ikut suka )
2 biji bawang besar (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
2 in halia diketuk
1 pkt rempah sup bunjut
1 ulas bawang putih (dihiris)
2 in halia diketuk
1 pkt rempah sup bunjut
3 sudu besar rempah sup serbuk
1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
garam dan ajinomoto secukup rasa
air secukupnya
bawang goreng dan daun sup (utk hiasan)
air secukupnya
bawang goreng dan daun sup (utk hiasan)
bahan penumis :
Cara-cara :
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Cara-cara :
Bersihkan ekor dan kulit masukkan kedalam periuk bersama air...sukatan air mestilah sekali ganda lebih dari paras ekor dan kulit...masaklah sehingga daging dan kulit 1/2 empuk...jangan guna api terlalu kuat sebaiknya gunakan api yg sederhana shj...
Panaskan sedikit minyak dan tumislah bahan penumis hingga wangi dan masukkan bawang merah dan bawang putih yg telah dihiris...kemudian masukkan rempah sup serbuk dan goreng menjadi garing dan curahkan kesemuanya kedalam periuk rebusan ekor dan kulit tadi(termasuk minyak).
Masukkan rempah sup bunjut dan halia...bolehlah ditambah air jika kuah kelihatan tidak mencukupi...masukkan juga serbuk lada hitam,garam dan ajinomoto
Hidangkan ke dalam mangkuk dan taburlah bawang goreng dan daun sup jika suka
Sayur campur nie... campur saja semua sayur yang ada...bukan sahaja warna warni tapi sedap...lagipun sayur banyak mengandungi vitamin dan juga banyak khasiatnya...
Bahan-bahannya :
Brocolli
Kobis
Carrot merah
Cendawan inoki
1 biji bawang besar (dihirs)
Carrot merah
Cendawan inoki
1 biji bawang besar (dihirs)
2 ulas bawang putih (dihirs)
serbuk lada putih/sulah
kiub ayam
serbuk lada putih/sulah
kiub ayam
tepung jagung (1 sudu kecik campur dengan 1 sudu besar air)
Garam dan ajinomoto
Garam dan ajinomoto
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak tumis bahan hiris hingga naik bau
2. Masukkan sayur2 yg keras dulu misalnya carrot dan brocoli..dah
No comments:
Post a Comment