nuffnang

Wednesday, 18 April 2012

Asam Pedas Ikan Pari Dan Sayur Kailan Goreng Belacan....



Assalammualaikum.....selongkar punya selongkar peti ais ternampak pulak ikan pari...nie kalau buat asam pedas pun sedap nie,kebetulan ada pulak bendi ngan tomato hmmmm sedang elok lah tu...sekarang nie kalau kita perhatikan asam pedas nie dah agak popularkan...berlumba2 org bukak restoran asam pedas nie...jangan tak tau orag cina pun dah pandai masak asam pedas nie tau...iya kalau x caya cer tengok sendiri???

So inilah dia Asam Pedas datangnya dari Laman Hati Lieyza hehehehe...alah suma orang reti nak buatnya...masakan popular orang malaysia la katakan...eh!!! betul ke masakan popular malaysia???ntahhh la...

Haaa!!!satu lagi asam pedas nie sedap kalau makan dengan sayur kailan goreng belacan tau...betulll kalau tak caya cer buat sendiri???meh la kita tengok resepi kat bawah nie...



BAHAN2NYA:
 
4 potong ikan pari 
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 genggam cili kering (direbus, buang biji dan kisar)
2 inci belacan
bendi (ikut suka nak letak daun kesom/bunga kantan pun boleh)
2 biji tomato
2 mangkuk air asam jawa
Air secukupnya
Garam dan perasa msg



CARA MEMBUATNYA
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan. Bendi dicuci, tos dan kerat sedikit pangkalnya, tomato dicuci dan belah tiga setiap biji. Ketepikan.
  2. Kisar cili,bawang,halia dan belacan.kemudian tumis sehingga garing dan naik bau
  3. Masukkan air asam jawa dan terus masak atas api perlahan.
  4. Tuang air secukupnya, kacau rata dan biar mendidih.Masukkan bendi dan ikan.Tambah garam dan perasa msg secukup rasa. Kacau perlahan, akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.


Bahan-Bahannya:-

1 ikat sayur kailan
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih dicincang
1 inci belacan
4-6 biji cili padi (diketuk)
Sedikit Sos Tiram
garam tak perlu ( sbb sos tiram dan belacan dah masin )

Bawang goreng utk hiasan

Cara-caranya:
1. Tumis bawang besar,bawang putih, cili padi dan belacan hingga 
    Garing
2. Masukkan sos tiram dan batang sayur...kacau rata
3. Masukkan kailan dan tumis hingga layu.
4. Bila dah layu baru masukkan air sikit...g
aul seketika, sesuaikan 
    rasa dan angkat. Kalau suka boleh hiaskan dengan bawang
    goreng

No comments:

Post a Comment