helo!!!hahhh buat apa tu??hehehe sibuk jer kan, mestilah tengah dok bersantai ngan familikan...alahai!! sibuk sangat hari nie sampai x sempat nak melayari internet..dah malam macam nie barulah dapat melunjurkan kaki smbil on9 dan update blog...hari nie masak yang simple2 jer...masak kari daging dimakan bersama roti tortilla gandum...roti tortilla???apakebenda tu!!!hahhh pada sesiapa yang tak tau macamana bentuk dan rupa tortilla tu...jeng!jeng!jeng!taraaaa nie la dia rupanya...
Kari daging nie dah lama x buat...tu yang buat tu sebab nak makan ngan tortilla nie la...
BAHAN-BAHAN :
500 gm daging batang pinang
5 biji ubi kentang (potong 4)
500 ml santan pekat (guna santan kotak jer senang)
1 peket rempah kari daging
2 sudu cili kisar
3 cm halia(dikisar)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
Garam dan perasa msg secukup rasa
Kalau taknak pedas x payah letak cili kisar
Cara-caranya :
1. Daging dibersihkan dan dipotong kecil2...
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar tadi...masukkan
sekali kulit kayu manis,cengkih dan bunga lawang kacau sampai
naik bau
3. Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau serta biar kan
sampai rempah terbit minyak dan wangi
4. Masukkan santan dan daging...kacau dan biarkan kuah mendidih
baru la dimasukkan ubi kentang,garam dan perasa msg
5. bila daging serta ubi kentang telah empuk baru la di tutup api
No comments:
Post a Comment