ASSALAMMUALAIKUM...
Dalam peti ais nie ada sotong...hmm tak tau nak masak apa dengan sotong nie...jengok2 lagi ternampak daun kunyit...ting!!idea dah datang...apa kata masak sotong guna daun kunyit...pastu letak cili padi dan kicap sikit...pada yang x suka pedas tu boleh kurangkan ciliapi atau tak payah letak lansung...ikut selera masing2...
Bahan-bahannya :
500gm sotong (bersihkan dan dipotong bulat)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 helai daun kunyit (dihiris)
1 sudu kecil kunyit serbuk
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 helai daun kunyit (dihiris)
1 sudu kecil kunyit serbuk
6 biji ciliapi (dihiris)
Garam dan perasa msg
Garam dan perasa msg
Sedikit kicap
Minyak untuk menumis.
Cara-caranya :
Minyak untuk menumis.
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih...
goreng hingga kekuningan
2. Masukkan daun kunyit dan ciliapi...goreng hingga naik bau
3. Masukkan sotong,garam,serbuk kunyit dan perasa msg...kacau
rata
4. Kacau hingga sotong masak (kalau terlalu kering boleh lah
dimasukkan sedikit kicap)
5. Kacau rata dan bolehlah diangkat...(masak sotong sekejap saja
kerana sotong akan menjadi keras jika dimasak lama)
Bahan-bahannya :
500 gm kobis
1 biji bawang besar (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
5 biji ciliapi (dihiris)
1 paket fishball (dibasuh dan potong 2)
garam dan perasa msg
minyak
Cara-caranya :
garam dan perasa msg
minyak
Cara-caranya :
1. Sayur dipotong,basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah,bawang putih dan
ciliapi sehingga naik bau
3. Masukkan fishball dan kobis...kacau rata.
4. Rasakan garam dan perasa msg
5. Angkat dan hidangkan.
4. Rasakan garam dan perasa msg
5. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment