Pagi2dah semerbak satu rumah malah satu blok nie dengan bau ikan pari goreng berempah hehehe...sampaikan bila ada jer orang yang lalu lalang kat kaki lima dapur nie mesti potpetpotpet sesama sendiri...tu la dia penangan ikan pari berempah nie!!!nak buat dia pun senang dan mudah...kalau makan ngan nasi panas2...perghhh!! memang terangkat...tambah2 kalau ada sambal belacan...wallaaaaa...tamoh cakap banyak dah...jomm layannnnn....
Bahan-bahan :
1/2 kilo ikan pari
2 tangkai daun kari (tak letak pun takpe ikut suka)
2 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar rempah kari daging
1/2 sudu makan serbuk kunyit
2 sudu besar cili kering kisar
garam dan ajinomoto
Bahan-bahan kisar :
3 batang serai
2 biji bawang besar
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
Cara-caranya :
Cara-caranya :
1. Gaulkan ikan bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam
atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
2. Sediakan minyak secukupnya untuk goreng...apabila sudah cukup
panas, gorenglah ikan hingga masak keemasan.
3. Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan
nasi
Sup cendawan tiram buat hidangan tengahari...masakkan nie simple jer tapi penuh khasiat dan tinggi seratnya...anak2 pun suka...
Bahan-bahan :
1paket cendawan tiram (paket yang kecil)
1 paket bebola ikan (basuh dan dipotong 2)
1 biji karot ( di potong memanjang )
1 biji bawang besar (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 sudu besar sos tiram
1 kiub ayam
Air secukupnya
garam dan ajinomoto
Sedikit lada sulah
minyak untuk menumis
Cara-cara :
1. Panaskan minyak...tumis bahan hiris hingga wangi dan garing
2. Masukkan kiub ayam dan sos tiram...kacau rata dan masukkan
air ikut sukatan...sama ada nak kuah banyak atau sedang2 aje
3. Bila mendidih, masukkan lada sulah dan kacau
4. Masukkan fish ball dan karot...kemudian masukkan cendawan
yang telah disiat2 kasar
5. Masukkan garam dan ajinomoto dan biarkan mereneh sekejap...
angkat dan hidangkan bersama taburan daun sup, daun bawang
dan bawang goreng (jika suka)
No comments:
Post a Comment