nuffnang

Wednesday, 13 June 2012

Ikan patin masak lemak tempoyak...


Selamat pagi semua...hahhh subuh2 buta semerbak satu rumah dgn bau tempoyak nie...perghhh!!!aromanya yang x boleh tahan tu, rugilah sape yang x suka tempoyak nie...kalau saya suka pekat sedikit, ikut lah citarasa masing-masing ya....

Bahan-bahannya :

1 ekor ikan patin sederhana besar
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit, disiat2
2 batang serai, dititik
1 1/3 camca besar tempoyak
Garam dan bahan perasa secukupnya

500 ml santan kotak
20 biji cili padi - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar

Cara-caranya :

1. Ikan patin disiang, cuci dan perap dengan garam dan jus limau
    nipis selama 20 minit
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga
    wangi
3. Masukkan santan, serai, asam keping, garam dan bahan perasa
    ...kacau hingga kuah mendidih 
4. Masukkan ikan patin dan daun kunyit...biarkan ia mendidih lagi
    diatas api yang kecil
5. Akhir sekali masukkan tempoyak...gaul rata dan biar dia masak
6. Angkat dan hidangkan

                            SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment