Bahan-bahannya :
5 ekor ikan keli sederhana besar
1 keping asam gelugor/asam keping
1 biji bawang besar - dikisar
2 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
10 biji cili merah - dikisar
10 biji ciliapi - dikisar
Garam,ajinomoto dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-caranya :
1. Bersihkan ikan keli gunakan limau nipis untuk hilangkan
hanyir
2. Lumur ikan keli dengan garam dan kunyit...goreng hingga
garing angkat dan ketepikan
3. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga garing dan naik
bau...kemudian masukkan garam, gula, ajinomoto dan asam
keping
4. Angkat dan tuang di atas ikan keli
Bahan A :
1 mangkuk isi ayam (dipotong kecil)
1 sudu besar serbuk kunyit
1/4 sudu kecil garam halus
Minyak secukupnya utk mengoreng
Bahan B :
2 biji jagung muda (dihiris) - x letak
2 biji lada besar merah (dihiris) x letak
2 batang kacang panjang/ kacang buncis (dihiris)
2 inci lobak (dipotong)
1 sudu besar serbuk kunyit
1/4 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil serbuk perasa
1 biji bawang besar (dihiris)
2 biji bwg putih (dihiris)
5 biji cili padi (dihiris)
Minyak untuk menumis
Cara-caranya :
1. Gaulkan bahan A dan goreng hingga garing, angkat dan
ketepikan
2. Panaskan semula minyak goreng ayam tadi...kemudian masukkan
dan tumis bawang besar, bawang putih dan ciliapi sehingga naik
bau
3. Masukkan semua jenis sayur-sayuran di dalam bahan B ke dalam
kuali
4. Masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk kunyit.
5. Apabila sayur sudah masak, masukkan ayam yang telah digoreng
tadi
6. Kacau hingga rata.
7. Siap untuk dihidang dan dimakan.
TARA!!!! SIAP...SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment