Bahan-bahannya :
- mi kuning
- Ayam dipotong kecil
- Kerang
- 2 biji bawang besar - dikisar
- 3 biji bawang putih - dikisar
- 1 inci halia - dikisar
- 1 cawan rempah kari daging babas
- 4 sudu besar cili kering kisar
- 500ml santan kotak
- tauhu span dipotong 2
- fish ball dan fish cake dipotong2
- Sawi dan taugeh dicelur
- bawang goreng dan cili potong
- Garam dan ajinimoto secukupnya
- minyak untuk menumis
Cara-caranya :
- Celurkan mi dalam air mendidih, tos dan asingkan.
- Sediakan periuk yang sederhana besar, panaskan minyak untuk menumis...tumis bahan kisar dan cili kering kisar hingga wangi dan garing...masukkan rempah kari dan tumis hingga naik minyak.
- Masukkan isi ayam yang sudah dibersihkan. Gaul dan biar seketika.
- Masukkan santan dan kacau sebati dalam api perlahan dan biarkan mendidih.
- Masukkan kerang, fish ball, fish cake, garam dan ajinomoto dan biar sekejap...akhir sekali masukkan tauhu span yang dipotong 2 tadi.
- Hidangkan dengan bawang goreng,cili potong, sawi dan taugeh.
Hah!!! bila dah makan mi kari mesti la wajib ada dessert pulak...nak tau apa dia...taraaaaa!!!nie la dia tiramisu kek....
Bahan-bahannya :
- 1 biji kek atau savoiardi ladyfingers
- 250ml whipping cream (saya guna yogurt perisa blueberry)
- 200ml cream cheese
- 1/2 cawan gula halus
- serbuk koko dan coklat chip untuk hiasan
1. Satukan gula, cheese dan cream...pukul adunan sampai kembang
dan gebu
2. Potong kek pada 2 bahagian...susun 1 bahagian dalam
bekas...Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas
kek...taburkan koko atas cream cheese tadi
3. Susunkan lagi bahagian yang selebihnya... Ulang sampai habis
dan akhir sekali taburkan dengan coklat chip dan simpankan
semalaman dalam fridge
SELAMAT MENCUBA!!!!
resepi tiramisu akak simple..ada masa ila nak cuba la.. (^_^)
ReplyDelete