Rasanya dah tak tau nak masak apa!!!hari2 fikir apa menu hari nie...tapi tetiba terfikir pulak nak masak kurma ayam...nie kalau dapat makan dengan nasi beriani pastu ada pulak dalca memang sedap...tapi itulah tak berapa rajin pulak nak buat nasi beriani...sudahnya makan dengan nasi putih ajelah...
Jom kita tengak bahan dan cara nak buatnya...
Bahan-bahannya :
½ ekor ayam
1½ cawan rempah kurma adabi
2 labu bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
1 kayu manis*
2 bunga lawang*
2 biji pelaga*
1½ cawan rempah kurma adabi
2 labu bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
1 kayu manis*
2 bunga lawang*
2 biji pelaga*
500ml santan kotak
3 biji kentang (potong 4)
3 biji cili merah (belah dan buang biji)
3 biji kentang (potong 4)
3 biji cili merah (belah dan buang biji)
Garam dan ajinomoto
Air secukupnya
Minyak masak
Minyak masak
Cara-caranya :
1. Ayam dikerat 6 atau ikut suka. Cuci dan toskan.
2. Panaskan periuk dan masukkan minyak...apabila dah panas,
masukkan bahan2 bertanda *. tumis hingga wangi...kemudian
masukkan bahan2 yang telah dikisar...goreng hingga naik bau
3. Kemudian masukkan rempah kurma kering, kacau kira2 dua
minit dan masukkan ½ cawan air...apabila sudah naik minyak,
masukkan ayam dan kacau
4. Kemudian masukkan kentang...bubuh kira2 secawan air atau
lebih kalau suka banyak kuah...guna api sederhana sehingga
kentang empuk
5. Kemudian masukkan santan...kacau hingga rata...bubuh garam
dan ajinomoto..
6. Apabila sudah mendidih, perlahankan api dan masukkan cili
merah yang telah dibelah dua...sekiranya sudah cukup rasa,
padamkan api...boleh dihias dengan bawang goreng dan daun
ketumbar, kalau suka.
Ada sapa2 yang makan jering??rasanya ramai yg suka makan petai dari jeringkan...tapi kena terima hakikat lah yang petai lebih menusuk kalbu dengan baunya berbanding dengan jering nie...macam biasalah makan jering nie semuanya suami yang ajar sebab sebelum kenal dengan dia memang x pernah makan jering...orang kata jering nie bagus utk sakit kencing manis...tak tau ler batul ke tidak...kalau masak jering nie saya lebih suka guna jering yg muda dan masak sambal guna ciliapi...walaaaa tak henggat!!!
Bahan-bahannya:-
Jering muda (ikut suka nak banyak mana)
Ciliapi (dikisar - ikut suka nak banyak mana)
1 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
kiub pati ikan bilis
Garam,ajinomoto dan gula secukup rasa
minyak utuk menumis
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng jering sehingga masak
dan garing sedikit dengan api yang sederhana...angkat dan
ketepikan.
2. Dengan minyak yang sama tumis bawang merah dan bawang
putih yang telah dimesin hingga terbit minyak
3. Masukkan ciliapi yang telah dikisar dan kacau hingga garing.
4. Masukkan jering dan kacau rata.
5. Masukkan garam,ajinomoto,kiub ikan bilis dan gula...masak
diatas api yang sederhana hingga jering betul2 empuk
6. Kacau hingga pekat dan angkat.
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment