Okey!!!hari nie nak masak ayam masak lemak ciliapi...asik masak sotong,udang jer...jemu pulak...sebenarnya dah lama x beli ayam...ikan pun dah tak banyak dipasaran...lagi2 musim hujan sekarang nie...kalau ada pun dah tak segar...maklumlah ikan beku...masak lemak ciliapi nie senang dan mudah jer...yang penting sedap hingga menjilat jari!!!
Bahan-bahannya :
Ayam - dipotong dan dibersihkan
3 biji kentang (potong 4)
Cili Api (dikisar)
Bawang merah (dikisar)
Bawang putih (dikisar)
Cili Api (dikisar)
Bawang merah (dikisar)
Bawang putih (dikisar)
Halia (dikisar)
Serai (diketuk)
500 ml santan pekat (macam biasa guna santan kotak jer )
500 ml santan pekat (macam biasa guna santan kotak jer )
Serbuk kunyit
Garam dan ajinomoto
Sedikit minyak untuk menumis
Air masak secukupnya
Garam dan ajinomoto
Sedikit minyak untuk menumis
Air masak secukupnya
Cara-caranya :
1. Tumiskan bahan kisar dan serai hingga garing dan naik bau
2. Masukkan serbuk kunyit dan kacau lagi
3. Masukkan ayam,santan dan air...masak dengan api
2. Masukkan serbuk kunyit dan kacau lagi
3. Masukkan ayam,santan dan air...masak dengan api
sederhana hingga ayam kenyal
4. Masukkan kentang,garam dan ajinomoto...kacau dan rasakan
4. Masukkan kentang,garam dan ajinomoto...kacau dan rasakan
kuahnya
4. Biarkan mereneh seketika (jangan terlalu lama, nanti pecah
4. Biarkan mereneh seketika (jangan terlalu lama, nanti pecah
santan)
5. Tutup api dan hidangkan ...
5. Tutup api dan hidangkan ...
Masak sayur taugeh jer letak tauhu goreng ngan kucai senang...pastikan goreng taugeh nie jangan terlalu layu...goreng sekejap dan angkat...So , sayur ni masih fresh dan ranggup bila dimakan...
Bahan-bahannya :
200 gm taugeh
1 ikat kuchai (dipotong)
2 biji tauhu (goreng dan potong 4)
5 biji ciliapi (dihiris)
1 biji bawangbesar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
Garam dan ajinomoto secukup rasa
Cara-caranya :
1. Bersihkan taugeh dan toskan
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis bawang dan ciliapi...
kacau biar sampai naik bau
3. Masukkan taugeh,kucai dan tauhu...kacau rata
4. Masukkan garam dan ajinomoto...kacau sekejap...tutup api
angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment