1/2 ekor ayam, potong cuci, bersih dan toskan
2 sudu besar cili kisar
2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
2 biji tomato - dipotong 4
3 biji cili merah - dibelah 2
3 biji kentang, hiris sederhana tebal, rendam
1/3 cawan kicap manis
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji cengkih
garam dan ajinomoto secukupnya
Cara-caranya :
- Ayam digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, perap 20 minit dan goreng tapi jangan sampai garing...kemudian kentang tadi ditoskan dan goreng hingga kuning keemasan
- Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis cili kisar,bawang putih, halia, kayu manis, bunga lawang dan cengkih hingga naik bau...masukkan ayam dan gaul rata...masukkan kicap manis, kacau rata dan kecilkan api. Masak hingga pekat.
- Tambah bawang besar, cili belah, kentang,sedikit garam dan ajinomoto dan gaul rata. Masak hingga kuah pekat...akhir sekali masukkan tomato biarkan sekejap
- Angkat dan hidangkan...
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment