nuffnang

Monday, 21 May 2012

Cekodok,sambal tumis ikan bilis dan keropok lekor...


Assalammualaikum...nie entry petang ahad tak sempat nak post dlm blog,masa nie kerja kat opis tak banyak sangat dan ada kelapangan waktu sikit apalagi cepat2 la update blog bukan curi tulang yea cuma kerja opis tu tak berapa nak banyak hari nie hehehehe...kalau nk ikutkan tak payah buat entry pun tape setakat cekodok kosong budak2 pun pandai buat yea tak? pastu cicah lak dengan sambal tumis ikan bilis,ada plak keropok lekor yg dibeli di pasar chowkit...hmmm berselera budak2 nie makan walaupun menu makan malam hanya nie saja...


Bahan-bahannya :

1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
1/4 camca teh baking powder
Garam secukup rasa
Air suam secukupnya
Sos kegemaran untuk mencicah

Cara-caranya :

  1. Masukkan tepung gandum,bawang,telur dan baking powder, gaul rata dan tuang air, kacau hingga rata.
  2. Tambah garam secukup rasa, kacau lagi. Panaskan minyak dan sudukan 1 camca besar dalam minyak panas. Buat 8 - 10 biji sekali goreng...goreng hingga kuning keemasan pada semua bahagian.
  3. Angkat dan toskan, buat kaedah sama untuk baki bancuhan tadi. Hidangkan bersama sos kegemaran anda samada untuk sarapan atau minum petang.

Bahan-bahannya :
1  mangkuk kecil ikan bilis - dibersihkan dan digoreng garing
1 inci kunyit hidup - dikisar
10-15 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 biji bawang besar - potong bulat
2 sdb air asam jawa
sedikit belacan - dikisar bersama cili kering
garam,ajinomoto dan gula secukupnya 
minyak untuk menumis

Cara-caranya :

1. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga garing dan berbau
    harum
2. Bila cili dah garing masukkan asam jawa dan masak lagi hingga
    kering.
3. Masukkan ikan bilis yang digoreng tadi serta bawang besar yang
    dipotong bulat dan kacau.
4. Masukkan garam,ajinomoto dan gula...masak lagi hingga betul
    betul kering.
5. Angkat dan hidangkan


hahh!! keropok lekor nie beli saja kat pasar chowkit balik nanti dah boleh goreng senang jer kan....

  

No comments:

Post a Comment