nuffnang

Sunday 15 April 2012

Spagetthi Bolognise....




Hari ni masak betul2 yang paling senang dan mudah...yang ringan saja..senang citer hari ahad nie tade makan yg berat2...sebab hari biasa dah makan nasi dan macam2 lauk bagaikan...saya masak spagetthi bolognise cepat dan mudah dan yang penting anak2 dan suami suka...tak sangka anak2 suka betul makan spagetthi bolognise nie...asyik berulang2 makan... berselera benar dorang nie makan...hehehehe
Pada yg belum mencubanya tu...boleh la cuba membuatnya senang saja ...yg penting jimat,sedap dan mudah...resepi dibawah nie...

Bahan-bahan:

  • 2 sudu besar minyak
  • 4 ulas bawang putih – dicincang dadu
  • 1 labu bawang besar  – potong dadu
  • 400 gm daging kisar -
  • 1 tin tomato puri
  • 1 tin cendawan butang - dihiris
  • Sos cili (optional)
  • 2 sudu besar oregano kering
  • 500 gm spaghetti – direbus ala dente
  • Parutan keju secukupnya
  • Garam dan perasa secukup rasa
Cara membuatnya
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar hingga keemasan.
  2. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan kering airnya.
  3. Campurkan tomato puri,sos cili,cendawan butang,oregano, garam dan perasa.
  4. Kacau hingga kuahnya pekat kemudian tutupkan api.
  5. Siramkan kuah ke atas spagetti yang sudah direbus tadi. Hidangkan panas-panas spaghetti dan keju parut.

    No comments:

    Post a Comment