nuffnang

Sunday 6 May 2012

Kari telur & masak lemak ciliapi kulit...

Assalammualaikum...bersiaran dipetang ahad...dah seminggu tak update blogkan...maklum la semenjak dah bekerja semula nie lagi sibuk manjang nampak gayanya...dah petang2 baru la dapat rehat dan update blog sikit2...hari nie masak kari telur rebus...bukan setakat berbulam malah bertahun rasanya tak buat kari telur nie...sebenarnya ternampak kari telur nie kat satu majalah tu yg tetiba rasa nak buat...meh kita tengok resepinya...


Bahan-bahannya:
  • 10 biji telur - direbus
  • 2 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 5 s/b rempah kari daging (guna kari babas yg pedas)
  • 3 biji cili merah - dibelah 2
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 4 batang bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • Garam, ajinomoto dan gula
  • Sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam periuk, tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga,bunga cengkih bersama bahan kisar dan daun kari hingga garing, masukkan rempah kari kacau hingga pecah minyak
  • Kalau kari terlalu pekat masukkan sedikit air, kacau sekali-sekala sehingga mendidih.
  • Masukkan telur, garam, ajinomoto dan gula secukup rasa, kacau perlahan dan akhir sekali masukkan cili merah, kacau sebati dan bila dah masak bolehlah ditutup apinya.

hahhh!!! yang nie pula masak lemak ciliapi kulit...kalau ikut tekak saya lebih sedap lagi kalau kita buat sup campur ekor...tapi itulah citarasa masing2kan ikut la mana suka...tekak lain2...kalau nk cuba resepi kat bawah nie

Bahan-bahannya :

500 gram kulit lembu, rebus hingga lembut dan hiris
3 batang serai
*
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
20 biji cili padi *
3/4 inci kunyit hidup*
1 inci halia*(*dikisar halus)
2 keping asam gelugor
Garam dan ajinomoto secukup rasa
500ml santan kotak
Air secukupnya

Sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya:
  1. Tumiskan bahan kisar hingga garing dan naik bau
  2. Masukkan kulit dan kacau...kemudian masukkan santan serta air secukupnya. Didihkan hingga kulit lembut (biasanya ia akan kenyal2). Masukkan asam gelugor dan kacau...biar mendidih perlahan.
  3. Tambah garam dan ajinomoto secukup rasa...dikacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...
 

1 comment: