nuffnang

Thursday 19 April 2012

Sardin masak kicap dan masak lemak kuning labu....



Assalammualaikum...salam pagi jumaat penghulu segala hari...hari nie rasanya macam takde mood jer nak masak!!tak tau ler nape ...akhirnya buat sardin masak kicap jer...Saya beli brand  ’king cup’, brand kesukaan saya,kalau beli brand lain tak berapa nak sedap rasanya...Sardin masak kicap ni ‘feveret’  saya…jangan bagi saya gulai ke… apa ke… bagi saya benda ni pun dah cukup!!!!kena pulak dengan nasi panas2...perghhhh!!!hingga menjilat jari...



1 tin sardin 
2 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
6 biji cili padi ( hiris atau sebiji2 )
3 biji kentang (dipotong memanjang)
2 biji tomato (dipotong 4)
kicap manis ( kalau nak kuah lebih boleh taruh kicap lebih )
Garam dan perasa msg
minyak untuk menumis

Cara-caranya :

1. Goreng kentang hingga empuk...angkat dan ketepikan
2. Tumis bahan hiris hingga wangi.
2. Kemudian masukkan kicap dan sos dalam tin sardin.
3. Masak sekejap...masukkan garam dan perasa msg...masak lagi
    hingga mendidih
4. Last masukkan sardin,kentang dan tomato...sesuaikan rasa 
    bolehlah diangkat 

kali ni masak lemak labu kuning biar nampak ceria sikit...mudah,cepat dan sedap...alahhhh pejam mata pun boleh buat...hehehehe!!!meh tengok resepi kat bawah nie...


Bahan-bahannya :

1 biji labu (di buang kulit/biji dan di bersihkan dalamannya)
1 biji bawang besar (dihiris)
1/2 sk serbuk kunyit
250 ml santan pekat (guna santan kotak je)
400 ml air
daun kunyit - di carik carik (sedap bau masakan nanti)
garam Dan perasa msg secukup rasa

Cara-caranya :

1. dalam periuk, satukan air, bawang besar dan masukkan serbuk
    kunyit...kacau sekejap 
2. Setelah air mendidih, masukkan labu kuning dan daun
    kunyit biarkan seketika sampai setenggah empuk
3. Masukkan santan pekat,garam dan perasa msg...tunggu hingga 
    labu betul2 empuk, angkat dan hidangkan....siappp!!!
      

No comments:

Post a Comment