nuffnang

Wednesday 18 April 2012

Ikan keli masak lemak ciliapi dan siew pak choy bersos tiram....

Ok hari nie jom kita main masak2 cam poyo jer kan entry kat atas nie hehehe....sebenarnya nie makanan kesukaan anak...haaa!!!kalau masak jer lauk nie memang dia makan bertambah2 lah...bak kata org tak toleh kiri kanan la sedap sangat la tu..kononnyaaaa...pastu goreng plak sayur siew pak choy bubuh ngan fishball curahkan sos tiram...perghh!!tak payah citer banyak jommm layannnn....



 Masak Lemak Cili Api Ikan Keli
  • Ikan keli dibersihkan
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 10 biji cili api (dikisar)
  • 3 batang serai (diketuk)
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 keping asam keping
  • 1 kotak santan
  • 2 cawan air
  • garam dan serbuk perasa
  1. Tumiskan bahan kisar,serbuk kunyit dan serai yg telah diketuk dalam periuk sehingga naik bau
  2. Kemudian masukkan santan kacau sekali sekala dan tunggu hingga mendidih.
  3. Apabila melegak masukkan ikan dan asam keping. Kacau dan perlahankan api. Biarkan sehingga ikan masak. Kacau sekali sekala.
  4. Masukkan garam dan bahan perasa.Kalau tak cukup masin, tambah garam. Itu jer.
  5. Tutup api dan boleh dihidangkan....Selamat mencuba!!



 SIEW PAK CHOY BERSOS TIRAM
  • 1 ikat sayur siew pak choy
  • 4-5 sudu mkn sos tiram
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 paket fishball (potong 2)
  • Sedikit Air
  • 1 chicken cube Knorrs/Maggie  dan bahan perasa
  • 1 sudu besar tepung jagung larut dalam 1 sudu besar air  utk pekatkan kuah
Cara-cara
  • Sayur jgn potong dulu...panaskan air. celur ngan btg2 skali.
  • Angkat dan toskan...potong bahagian yg ujung...susun dlm pinggan dan ketepikan.
  • Panaskan minyak,tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau dan kekuningan.
  • Masukkan sos tiram,fishball dan juga air sedikit...kacau dan masukkan cube ayam dan bahan perasa...jangan letak garam sebab sos tiram dah masin...kalau nak pekat bubuh tepung jagung yang telah dbancuh dengan sedikit air.
  • Didihkan kemudian tutup api...tuang kuah atas sayur tadi.
  • Boleh dihias dengan bawang goreng...dah siap!!!






















No comments:

Post a Comment